Знаете ли каква е разликата между сладко, конфитюр и мармалад?
На пръв поглед уж доста подобни, някои биха казали даже еднакви, но тези три изкушения всъщност се различават по няколко основни показателя.
Сладко
Най-популярно по българските ширини – сладкото е основно комбинация от цели, подчертаваме цели, плодове и захар. Освен от класическите ягоди, малини и вишни, то може да бъде направено от почти всичко – от домати до люти чушки.
Имено цели плодове използваме за всяко едно сладко “Три лъжици”, за да можем спокойно да го наречем сладко. Естествено всеки плод си има своито характеристики и финалния резултат може да варира, както може да се забележи в 7-те страхотни вкуса истинско сладко “Три лъжици”. (вижте всички вкусове)
Конфитюр
Тази комбинация от плодове и захар е доста близка до стандартното сладко, но все пак двете се различават по едно основно нещо – докато плодчетата в сладкото трябва да са задължително цели, тези в конфитюра са обичайно нарязани на дребно.
Направено по този начин, малко или много се губи усещането от цялото плодче и неговата характерна текстура.
Мармалад
Както знаем, мармаладът е доста гъст, като понякога можем да го открием в почти твърдo състояние. Подобно на предните две, той също се приготвя от плодове и захар. Разликата спрямо горните два вида е, че се пасира, за да се получи познатата консистенция.
Следващия път, когато разглеждате сладко от плодове в магазина, уверете се, че на него пише “сладко от” и не съдържа консерванти, Е-та, стабилизатори или пектин. Така ще може да се насладите максимално на истинско сладко и съответния вкус и аромат на плодоветете, от които е направено.
—
Ако искаш да получаваш новини, промоции и всичко свързано със сладката ни, можеш да се абонираш за нашия нюзлетър.